Filmli Fotoğraf Günleri | Şinasi Barutçu Fotoğraf Sergisi

Türkiye Fotoğraf mirasının ileriki nesillere aktarılmasını ve korunmasını amaçlayan vakfımız, Türk Fotoğrafının önemli isimlerinden Şinasi Barutçu'nun eserlerinden oluşan fotoğraf sergisini siz değerli sanatseverlerle buluşturmak için ev sahipliği yapıyor.

ŞİNASİ BARUTÇU

1906 'da İstanbul' da doğdu. 1920' de RESNE FOTOĞRAFHANESİ 'nin karanlık odasında bir yıl çalıştıktan sonra, İstanbul Muallim Mektebi’ne girdi. 1926' da resim öğretmeni oldu. 1928 yılında Almanya 'ya eğitime gitti ve orada fotoğraf kulüplerine üye oldu. İsveç'te mesleği ile ilgili kurslar gördü. 1932 de yurda dönerek, Gazi Terbiye Enstitüsü'ne grafik ve fotoğraf öğretmeni olarak tayin edildi. Otuz yıl burada çalıştı. 1936 da olimpiyatları görüntülemek üzere Berlin' e gitti. 1945 de Cilo ve Gelyaşin dağlarının zirvelerine çıkarak geniş bir koleksiyon hazırladı. Aynı yıl "Profesyonel ve Amatörün Foto Dergisi "ni çıkardı. 1947’de “Fotoğraf Konuşmaları” adlı kitabı yayımladı. 1950’de Ankara’da arkadaşlarıyla TAFK (Türkiye Amatör Foto Kulübü) adıyla, Türkiye'nin ilk fotoğraf kulübünü kurdu. 1953’de Amerikan Hükümeti’nin davetlisi olarak fotoğraf konusunda araştırmalar yapmak için Amerika’ya gitti. 1954 yılında "Dia, Film ve Kısa Notlar" adlı kitabı yayımladı. 1955 yılında Adana'da  (30x40 cm) Türkiye' nin ilk renkli fotoğraf sergisini açtı. 1957’de film seslendirmek üzere tekrar Amerika'ya gitti. 1958’de TAFK, FİAP üyesi oldu. 1959’da onun yardımlarıyla Trabzon’da Amatör Foto Kulübü kuruldu. 1960’da Erenköy Amatör Foto Kulübü adıyla bir kulüp kuruldu. Sonradan, Erenköy' deki bu kulüp Avrupa yakasına nakledildi, isim ve tüzük değiştirilerek İFAK adını aldı. 1967 senesinde Atatürk Eğitim Enstitüsü Foto Kulübü'nü kurdu ve başkanlığını yaptı. 1970’de emekli oldu. 1972 ve 1978 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışı gezi ve sanat çalışmalarını aralıksız sürdürdü. 1978’de 1927'den itibaren yapmış olduğu suluboya çalışmalarını sergiledi. 1981’de ikinci suluboya sergisini Urart sanat galerisinde açtı. 1985’te doğduğu yer olan İstanbul’da yaşama veda etti.

Bir Usta'nın Ardından...

Şinasi Barutçu, Cumhuriyet dönemi Türk Fotoğraf Tarihi'nin en önemli isimlerinden ve ilklerinden değerli bir isim, Kendinden önce gelen önemli fotoğarçılarla birlikte yurt dışında da bulunmasından dolayı dönemin dünya fotoğrafını etüt etmiş, yabancı yayınları takip ederek her türlü teknik ve estetik gündemden haberdar olmuştur.Çok farklı alanlarda ve çeşitlilikte fotoğraflar üreterek kendisinden sonra gelen kuşaklara örnek teşkil etmiştir.

Şüphesiz, resime olan ilgisininde fotoğrafına kattığı çok şey vardır.Döneminde belge olarak üretilen fotoğraflarla mükayese ettiğimizde resime eğitimi ile kazanılan kompozisyon, ışık ve kontrast gibi öğeleri  daha başarılı kullandığına şahit oluruz.Sadece iyi fotoğrafçı değil iyi bir eğitmen olarakta karşımıza çıkar.

Yalnızca yaşadığı kuşağı değil, kendisiinden sonra gelen fotoğraf tutkunlarını da doğrudan veya dolaylı olarak etkilemiş silsilenin önemli bir parçası olmuştur.Dolayısıyla Barutçu, bugün yaşayan büyük ustaların fotoğrafa başladıkları dönemde referans aldıkları önemli ve az sayıda isimlerden biridir.

Türkiye Fotoğraf Vakfı olarak, serge ve kitap çalışması ile görsel tarihimizi şekillendirenlerin isimlerin en önemlilerinden Şinasi Barutçu'yu fotoğrafça andık.Türk Fotoğraf tarihinin bu en önemli ismi eğitim yazıları dışında ilk kez fotoğraf çalışmaları ile kitabına kuvuştu.

Bu sergi ve kitabın oluşmasındaki katkılarından dolayı Türkiye Fotoğraf Vakfı Murat Aydın ve vakıf üyelerine, Şinasi Barutçu'nun kendi baskılarının bize ulaşmasını sağlayan Süleyman Saim Tekcan ve Halil Nadir Ede'ye koleysiyonu bu günlere taşıyan ve bizimle paylaşan oğlu Ergun Barutçu'ya ve tarama, restorasyon, sergi baskısı işlerini üstlenen Mustafa Turgut'a teşekkür ederiz.